• Novinky

            • Spomienka na zosnulé osobnosti našich dejín

            •  

                       Prelom októbra a novembra je tradične časom vzdania úcty nielen všetkým svätým, ale aj spomienkou na našich drahých zosnulých a pripomenutím si pominuteľnosti života. Nielen z tohto dôvodu sme sa v rámci dejepisného seminára rozhodli aj u nás na škole v tomto príhodnom preddušičkovom období pripomenúť si viaceré osobnosti našich národných dejín na Novom cintoríne v Trnave.

              Tretiaci – športovci si priamo pri mieste jeho posledného odpočinku uctili najmä osobnosť slovenského národovca a poslanca uhorského snemu Františka Veselovského, sviece však zapálili aj na hroboch ďalších významných Trnavčanov.

              Navštívili tiež blízku trnavskú kalváriu s dnes už prakticky neexistujúcim cintorínom, kde v minulosti taktiež spočinuli pozostatky viacerých významných osobností. Pripomenutím si ich života a vzdaním úcty našim predkom, ktorí sa svojou činnosťou zaslúžili aj o našu prítomnosť, sa aj my na našej škole snažíme o to, aby pamiatka na významné osobnosti našich dejín nevybledla.

              Pričiniť sa o to však môže každý, kto sa aspoň na chvíľku pozastaví pri ich hroboch, zapáli sviečku, prinesie kvety alebo venuje čo i len tichú spomienku ľuďom, ktorí v blízkej či dávnejšej minulosti spoluvytvárali naše dejiny. Určite si to zaslúžia nielen v tomto období.

               

              Viac o vydarenej udalosti i samotnom Veselovskom si môžete prečítať v článku, ktorý uverejnili regionálne trnavské noviny:

              https://www.trnava-live.sk/2022/10/26/spomienka-na-frantiska-veselovskeho-stredoskolaci-zo-sportoveho-gymnazia-si-uctili-pamiatku-vyznamneho-narodovca/

            • ERASMUS

            • Dňa 14.10.2022 zorganizoval študentský parlament prednášku o Erasme, ktorú si pripravili žiaci 4.A, Markus Racík a Jakub Mitický.

              Prednášku začali hudobnou hrou, ktorú sa naučili na Erasme. Žiakom vysvetlili ako funguje Erasmus, kde sa môžu prihlásiť, a aké rôzne projekty Erasmus ponúka.

              Sami sa zúčastnili na viacerých projektoch, a tak žiakom vedeli podať aj osobné skúsenosti.

            • Imatrikulácie 2022

            • Dňa 13.10.2022 sa v klube APE uskutočnili Imatrikulácie prvákov, ktoré zorganizoval študentský parlament pod vedením Emy Matúšovej (oktáva) a Rebeky Silnej (4.B) v spolupráci s triedou 4.B.

              Každá prvácka trieda prišla oblečená v určitom hudobnom štýle a to I.A –  COUNTRY, I.B – ROCK, I.S – DISCO, I.IS – HIP – HOP, KVINTA –  LATINO.

              Na úvod prebehla promenáda jednotlivých prváckych tried v rytme daného hudobného štýlu.

              Potom nasledoval program s rôznymi zábavnými súťažami,  ktorý zavŕšil sľubom prvákov.

              Tento sľub bol potvrdený pečiatkou nosa na diplom, ktorý im zostal na pamiatku.

              Na záver prebehla diskotéka s DJ Matúšom Stúpalom, bývalým žiakom našej školy.

              Všetci sa veľmi dobre zabávali, o čom svedčia aj fotky z danej akcie.

            • Študenti našej školy už využívajú zmodernizovaný športový areál

            • ​​Trnavský samosprávny kraj pokračuje v rozvoji a skvalitňovaní športovej infraštruktúry pri stredných školách, ktorých je zriaďovateľom. Aktuálne bola dokončená druhá etapa rekonštrukcie multifunkčného areálu pri Spojenej škole na ulici Jána Bottu v Trnave. Pri príležitosti jeho otvorenia škola v piatok 14. októbra 2022 zorganizovala street-ballový turnaj.

              „Rekonštrukcia športového areálu pri tejto známej škole bola rozdelená na dve etapy. V minulom roku sme dokončili modernizáciu bežeckého oválu, šprintérskych roviniek a pieskového doskočiska. Druhá etapa zahŕňala rekonštrukciu multifunkčného ihriska. Vznikol tak priestor na hru basketbalu, volejbalu, malého futbalu, hádzanej a tenisu,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že predovšetkým pre študentov školy župa postaví hokejovú halu na Prednádraží.

              Projekt bol realizovaný v rámci viacročného plánu trnavskej župy na výstavbu a modernizáciu 13 športovísk v hodnote 7 miliónov eur medzi rokmi. Celková suma, ktorú kraj na stavebné práce v rámci oboch etáp vyčlenil zo svojho rozpočtu, je viac ako 280-tisíc eur.

              „Športový areál pri našej škole mal viac ako 15 rokov, pričom počas tohto obdobia bol využívaný denne v rámci výchovno-vzdelávacieho a tréningového procesu. Z tohto dôvodu, a aj napriek priebežnej starostlivosti, bol jeho technický stav už nevyhovujúci. Športovisko nespĺňalo požiadavky na bezpečnosť. Teším sa preto dvom etapám rekonštrukcie. Ich výsledok skutočne stojí za to. Verím, že prispeje k ďalším úspechom našich študentov,“ povedal riaditeľ školy Peter Toman.

              Pred začiatkom školského roka 2022/2023 kraj zrekonštruoval aj vstupné schodisko do budovy školy. Jeho pôvodná časť bola zbúraná a nahradená múrom. Uvoľnené miesto obsadil moderný cyklostojan, čo je výsledkom spolupráce župy s mestom.

            • Exkurzia do Osvienčimu

            • Vo štvrtok, 6.10.2022, sme sa zúčastnili exkurzie do Osvienčimu - Brezinky, najväčšieho nemeckého vyhladzovacieho tábora v dobe nacizmu.

                   Prehliadkou tábora nás sprevádzali skúsené poľské sprievodkyne, ktoré nám poskytli odborný výklad v slovenčine. Vďaka nemu bola pre nás návšteva silným zážitkom.

              Vypočuli sme si pravdivé životné príbehy, z ktorých nám behal mráz po chrbte. Videli sme smutné fotografie, zachytávajúce osudy  ľudí, (ne)tušiacich, čo ich čaká. V tábore po celý čas panovala pochmúrna atmosféra, akoby sa to miesto ešte stále samé z toľkej hrôzy spamätávalo.

              Je priam neuveriteľné a nepredstaviteľné , akého ohavného činu sa ľudstvo kedysi dopustilo. V histórii ľudstva sa odohrali udalosti, na ktoré by človek nemal nikdy zabudnúť a ani táto udalosť nie je výnimkou. Všetci by sme mali poznať  krutú históriu a mali by sme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sa to už viackrát nezopakovalo.

            • Prednáška šéfredaktora časopisu Pamäť národa

            • V utorok 11. októbra 2022 navštívil našu školu pracovník Ústavu pamäti národa a dlhoročný šéfredaktor rešpektovaného vedeckého časopisu Pamäť národa Dr. Branislav Kinčok.

                    V rámci dejepisného seminára priblížil žiakom tragické obdobie 50. rokov minulého storočia a politické procesy, pri ktorých nebola dôležitá vina či nevina obžalovaných, ale v prvom rade snaha komunistickej strany o exemplárne potrestanie často nevinných obetí režimu.

              Dlhoročným výskumom podložená prednáška zanechala v študentoch svojim obsahom hlboký dojem, znásobený využitím množstva dobových dokumentov a audiovizuálnych záznamov viacerých procesov. Za každým z nich sa totiž skrýva konkrétna osoba, človek, ktorý rozhodnutím vtedajšej vládnej moci prišiel častokrát nielen o slobodu, ale aj zdravie a v mnohých prípadoch i vlastný život.

              Zostáva veriť, že táto a podobné prednášky, ktoré v spolupráci s ÚPN plánujeme aj v budúcnosti, pomôžu v tom, aby sa už podobná doba bezbrehého upevňovania moci nehľadiac na zákony či morálku nemusela opakovať.

              Peter Sokolovič 

            • Bonjour, Paris!

            • Dňa 22. 9. 2022 o 1:45 hod. 43 žiakov našej školy spolu s 3 učiteľkami nastúpilo do autobusu a vybralo sa objaviť hlavné mesto Francúzska – Paríž.

               Cieľom exkurzie bolo spoznať túto svetovú metropolu. A Paríž bol štedrý – poodhalil nám čosi zo svojej histórie i prítomnosti:

              krásny Versailles a jeho záhrady, l´Arc de Triomphe – Víťazný oblúk, l´Hôtel des Invalides – Invalidovňu s hrobkou Napoleona, le Palais du Louvre so záhadným úsmevom La Jaconde – Mony Lízy,  la Sorbonne – pre niektorých možno budúca „alma mater“-, le Centre Georges Pompidou, Notre – Dame...., užili sme si prechádzku po luxusných Elyzejských poliach, previezli sme sa po Námestí hviezdy, nadýchali sme sa bohémskej atmosféry umeleckej štvrte Montmartre s bazilikou Sacré – Coeur, vyšli sme na Eiffelovu vežu a vychutnali sme si panorámu, ktorú nám výhľad poskytol.

              Paríž nie je len história, ale i moderná súčasnosť – La Défense, oddych – Luxemburské záhrady, móda – luxusné butiky na Rue de Rivoli, gastronómia a v neposlednom rade komunikácia s Francúzmi, ktorú sme si mohli spočiatku veľmi opatrne vyskúšať.

              Paríž sme spoznávali 3 celé dlhé dni, prešli sme tisíce krokov a desiatky kilometrov peši a hoci by sme vedeli zostať dlhšie, prišiel čas, kedy sme museli povedať Parížu: „ Au revoir, Paris!

              A možno aj À bientôt, Paris!

            • Dobrý deň všetkým! Aj tento rok máme pre vás prekvapenie!

            • V rámci snahy o posilňovanie identity školy a budovanie osobnej hrdosti na našu školu sme pripravili vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci a jej náhľad posielame v prílohe.

              Navštívte náš e-shop: https://www.kraloveskoly.cz/spojenaskolatrnava/ . Objednávanie je už spustené a bude možné až do 23.10.2022.

              Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť svoj kúsok zo školskej kolekcie! Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!

              Poznámka: Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR.

              S pozdravom vedenie školy

              Navštívte nás:

    • Kontakty

      • Spojená škola
      • +421 / 033 / 5983811
      • J. Bottu 31 917 87 Trnava Slovakia
      • 53242599
      • PaedDr. Peter Toman, riaditeľ školy
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje